niedziela, 11 stycznia 2015

Pieczony schab

Większość sklepowych wędlin niestety zawiera bardzo dużo szkodliwych dodatków, a mało mięsa. Poza tym cena za kg wędliny może być nawet 3 razy wyższa od ceny za 1 kg mięsa! Po co się truć i przepłacać, skoro możemy sami zrobić pyszną domową wędlinę? To nic trudnego!

Składniki:

- schab wieprzowy: 1 kg
- smalec lub masło klarowane: 1 łyżeczka
- sól himalajska, pieprz, tymianek, majeranek, oregano, słodka papryka
- lub musztarda, majeranek, 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

1. Mięso myjemy i osuszamy. Smarujemy odrobiną płynnego smalcu lub masła klarowanego i nacieramy dokładnie przyprawami.

2. Chowamy mięso do lodówki na kilka godzin,
a najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało.
Jeśli chcemy uzyskać ładny okrągły kształt wędliny, można obwiązać mięso nicią, a po upieczeniu ją usunąć.

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C, wkładamy mięso do rękawa lub kładziemy w brytfannie i pieczemy 1 godzinę. (1 godz. na każdy kg mięsa).

Można spożywać na ciepło lub na zimno jako wędina do kanapek. Jeśli pieczemy dużą porcję mięsa, po ostudzeniu można oczywiście zamrozić kawałek mięsa na inną okazję.  

1 cienki plaster pieczonego schabu (15 g) ma 44 kcal, białko: 4,6 g, tłuszcz: 2,8 g, witaminy: B1, B2, B3, B6, B12, D, E oraz składniki mineralne: fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź.

                           
Wersja druga: z majerankiem, czosnkiem i odrobiną musztardy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz