wtorek, 13 maja 2014

Makaron z pesto szpinakowo-pietruszkowym


Zielonej kuchni ciąg dalszy... 


Składniki:
(na ok. 3 porcje)

- natka pietruszki: 1 duży pęczek
- szpinak: ok. 300 g
- sezam: 4 łyżki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- czosnek: 2-3 ząbki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sól morska, pieprz czarny

- makaron pszenny pełnoziarnisty: 200 g


Wykonanie:

1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

2. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli mamy mrożony szpinak, należy go najpierw rozmrozić).

3. Pesto przekładamy do garnka i krótko podgrzewamy.

4. Makaron polewamy sosem, posypujemy szczyptą sezamu i dekorujemy według uznania (np. pomidorkami).

Jedna porcja dania ma ok. 420 kcal i dostarcza dużą dawkę: błonnika, NNKT, witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, potasu i wapnia



  • Ziarenka sezamu to bogactwo witamin i minerałów. Zawierają także sporo tłuszczu, ale jest to bardzo zdrowy tłuszcz: jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3  i omega-6, które przyczyniają się do obniżenia we krwi stężenia złego cholesterolu (LDL) i  podwyższenia dobrego cholesterolu (HDL)
  • Sezam zawiera  naturalne przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które spowalniają w organizmie procesy starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów pomagają utrzymać młody wygląd skóry.
  • Sezam poprawia sprawność umysłową dzięki zawartej w nim lecytynie i witaminom z grupy B.
  • Sezam pomaga utrzymać mocne kości (wapń, fosfor), przeciwdziała osteoporozie.
  • Dzięki dużej zawartości cynku sezam wspomaga odporność
  • Sezam powinny spożywać szczególnie osoby z anemią (zawiera on dużo żelaza i witamin z grupy B), osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, kobiety w ciąży, osoby odchudzające się oraz osoby mające problemy z cerą (dobroczynne działanie kwasów omega-3, witamin z grupy B i cynku).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz