Zielonej kuchni ciąg dalszy...
Składniki:
(na ok. 3 porcje)
- natka pietruszki: 1 duży pęczek
- szpinak: ok. 300 g
- sezam: 4 łyżki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- czosnek: 2-3 ząbki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sól morska, pieprz czarny
- makaron pszenny pełnoziarnisty: 200 g
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli mamy mrożony szpinak, należy go najpierw rozmrozić).
3. Pesto przekładamy do garnka i krótko podgrzewamy.
4. Makaron polewamy sosem, posypujemy szczyptą sezamu i dekorujemy według uznania (np. pomidorkami).
Jedna porcja dania ma ok. 420 kcal i dostarcza dużą dawkę: błonnika, NNKT, witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, potasu i wapnia.
2. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji. (Jeśli mamy mrożony szpinak, należy go najpierw rozmrozić).
3. Pesto przekładamy do garnka i krótko podgrzewamy.
4. Makaron polewamy sosem, posypujemy szczyptą sezamu i dekorujemy według uznania (np. pomidorkami).
Jedna porcja dania ma ok. 420 kcal i dostarcza dużą dawkę: błonnika, NNKT, witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, potasu i wapnia.
- Ziarenka sezamu to bogactwo witamin i minerałów. Zawierają także sporo tłuszczu, ale jest to bardzo zdrowy tłuszcz: jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, które przyczyniają się do obniżenia we krwi stężenia złego cholesterolu (LDL) i podwyższenia dobrego cholesterolu (HDL).
- Sezam zawiera naturalne przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które spowalniają w organizmie procesy starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i pomagają utrzymać młody wygląd skóry.
- Sezam poprawia sprawność umysłową dzięki zawartej w nim lecytynie i witaminom z grupy B.
- Sezam pomaga utrzymać mocne kości (wapń, fosfor), przeciwdziała osteoporozie.
- Dzięki dużej zawartości cynku sezam wspomaga odporność.
- Sezam powinny spożywać szczególnie osoby z anemią (zawiera on dużo żelaza i witamin z grupy B), osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, kobiety w ciąży, osoby odchudzające się oraz osoby mające problemy z cerą (dobroczynne działanie kwasów omega-3, witamin z grupy B i cynku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz