wtorek, 13 maja 2014

Koktajl ze szpinaku i owoców



Tym razem coś dla miłośników mocnych kolorów :P  Szpinak odegrał dziś w mojej kuchni główną rolę. A oto efekty :-)


Składniki:
(na 3 szklanki)

- *szpinak mrożony: 3/4 szklanki (ok. 100 g)
- kiwi: 1 i 1/2 szt.
- banan: 1 szt.
- pomarańcza: 1/2 szt.
- woda mineralna: 1 szklanka

* można zastąpić świeżym


Wykonanie:

1. Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy szpinak, dolewamy wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Jeśli użyliśmy świeżego szpinaku, dodajemy kostki lodu... i na zdrowie!


                                           Uwaga! Intensywnie zielona bomba witaminowa :-)

(Uprzedzam, że posmak szpinaku jest lekko wyczuwalny, ale mnie akurat zupełnie nie przeszkadzał)


Szklanka koktajlu ma ok. 100 kcal i zawiera dużą dawkę witamin: A, C, E, B2, B6, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, miedzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz