Tym razem coś dla miłośników mocnych kolorów :P Szpinak odegrał dziś w mojej kuchni główną rolę. A oto efekty :-)
Składniki:
(na 3 szklanki)
- *szpinak mrożony: 3/4 szklanki (ok. 100 g)
- kiwi: 1 i 1/2 szt.
- banan: 1 szt.
- pomarańcza: 1/2 szt.
- woda mineralna: 1 szklanka
* można zastąpić świeżym
Wykonanie:
1. Owoce myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy szpinak, dolewamy wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Jeśli użyliśmy świeżego szpinaku, dodajemy kostki lodu... i na zdrowie!
Uwaga! Intensywnie zielona bomba witaminowa :-)
(Uprzedzam, że posmak szpinaku jest lekko wyczuwalny, ale mnie akurat zupełnie nie przeszkadzał)
Szklanka koktajlu ma ok. 100 kcal i zawiera dużą dawkę witamin: A, C, E, B2, B6, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, miedzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz