Pyszna i lekka sałatka w sam raz na kolację!
Składniki na 1 porcję:
- ugotowana cieciorka: 1 szklanka (ok. 100 g po ugotowaniu)
- rukola: spora garść
- pomidorki koktajlowe/ cherry (lub inne): kilka sztuk
- ogórek szklarniowy: ok. 1/4 szt.
- marchew: 1/2 małej szt.
- ser mozzarella: ok. 50 g
- czosnek: 1 ząbek
- sok z cytryny: 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- odrobina wody
- odrobina wody
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, tymianek, papryka słodka i ostra
Wykonanie:
Sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy w kubeczku z sokiem z cytryny, oliwą, przyprawami i odrobiną wody.
Wykonanie:
1. Suchą cieciorkę należy wymoczyć w wodzie przez ok. 12 godzin (najlepiej zalać przegotowaną wodą i zostawić na całą noc w misce). Po upływie tego czasu odsączamy ciecierzycę i opłukujemy ją bieżącą wodą. Następnie wrzucamy ją do wrzątku i gotujemy ok. 30 minut.
2. Obraną marchewkę kroimy w cieniutkie słupki. Pomidorki przekrajamy na połówki lub ćwiartki, ogórka kroimy w półplasterki.
3. W głębokim talerzu układamy rukolę, pokrojone warzywa i ugotowaną cieciorkę. Na wierzch kładziemy mozzarellę pokrojoną w kostkę. Całość polewamy sosem.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy w kubeczku z sokiem z cytryny, oliwą, przyprawami i odrobiną wody.
Osobiście uwielbiam tego typu sałatki. Jest niskokaloryczna, bardzo sycąca (dzięki wysokiej zawartości błonnika) i bogata w witaminy (B6, kwas foliowy), składniki mineralne (potas, fosfor, magnez, cynk, żelazo) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Polecam ją zwłaszcza diabetykom (ponieważ obniża poziom cukru we krwi), osobom odchudzającym się i sportowcom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz