Tym razem coś dla wegetarian (ale smakuje również mięsożercom ;-)). Uwielbiam czerwoną soczewicę, a od kiedy ją odkryłam, bardzo często gości na moim stole, pod różnymi postaciami. Jej zaletą jest to, że szybko się gotuje i nie trzeba jej wcześniej namaczać w wodzie.
Składniki na jedną foremkę:
- soczewica czerwona: 1 szklanka suchych nasion
- płatki owsiane: 1/2 szklanki
- ziarna słonecznika: 1/3 szklanki
- marchew: 2 szt.
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- olej rzepakowy: 6 łyżek
- bułka tarta: ok. 3 łyżki
- sól: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżka
- papryka słodka: 1 łyżka
- pieprz czarny, pieprz ziołowy
Wykonanie:
1. Soczewicę wrzucamy do wrzątku (2 szklanki wody), dodajemy sól i gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
2. Marchew ucieramy na tarce, a cebulę kroimy w grubą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę, a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę i dusimy razem pod przykryciem przez kilka minut.
3. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski i dodajemy: płatki owsiane, słonecznik, marchew z cebulą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość przez chwilę miksujemy blenderem, w taki sposób, żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały, ale pozostały wyczuwalne grudki marchewki i słonecznika.
4. Foremkę smarujemy olejem i obsypujemy odrobiną bułki tartej. Przekładamy do niej zmiksowaną papkę, posypujemy z wierzchu resztą bułki tartej i ziarnami słonecznika. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut (wierzch powinien nabrać złocistego koloru). Po wystudzeniu przechowujemy oczywiście w lodówce ;-)
Pasztet z soczewicy jest pysznym i zdrowym dodatkiem do kanapek. Idealnie zastępuje mięsny odpowiednik. Zawiera dużo białka, błonnika oraz fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i beta-karoten.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz