niedziela, 22 listopada 2015

Mleko kokosowe


Dla alergików, dla osób z nietolerancją laktozy, dla dzieci, dla wegan, dla osób na diecie paleo oraz dla wszystkich wielbicieli smaku kokosowego - myślę, że ten przepis przypadnie Wam do gustu :-)
Mleko domowej roboty oczywiście można przyrządzić za pomocą specjalnej maszynki do robienia mleka (wtedy trwa to 5 minut), ale jeśli takowej nie posiadacie, to możecie sobie radzić tak jak ja - przy pomocy blendera i sitka (lub gazy). To wcale nie jest takie trudne!


Składniki:
(na ok. 1,5 litra)

- wiórki kokosowe (uwaga! najlepiej niesiarkowane, ekologiczne): 2-3 szklanki
- gorąca przegotowana woda: 2 litry
- opcjonalnie olej kokosowy: 1 łyżeczka

Wykonanie:
1. Wiórki kokosowe zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 1-2 godziny.

2. Po tym czasie możemy dodać olej kokosowy (aby mleko było bardziej tłuste) i całość miksujemy blenderem.

3. Przelewamy mleko przez sitko do czystego naczynia (np. wyparzony słoik). Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, aby pozbyć się wszystkich pozostałości wiórków.

4. Mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym naczyniu do 3 dni. Mleko może się rozwarstwiać, ale to naturalne. Należy po prostu wymieszać je przed kolejnym użyciem.
Takie mleko nadaje się do przeróżnych potraw i można nim także zabielać kawę. Smacznego!

Równie dobre są inne wersje mleka kokosowego, które przyrządzam np. z dodatkiem sezamu, słonecznika, migdałów lub kaszy jaglanej:
  • mleko jaglano-kokosowe: do wiórków kokosowych dodaję kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej i dalej postępuję tak samo - blenduję przez kilka minut, a później przecedzam dokładnie przez sitko
  • mleko kokosowo-sezamowo-słonecznikowe: 2 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki sezamu, 1/2 szklanki słonecznika - wykonanie jak wyżej
  • mleko migdałowe - migdały należy najpierw zalać wrzątkiem i odczekać 10 minut. Następnie obrać je ze skórki (po namoczeniu skórka łatwo schodzi). Następnie wymoczyć migdały w przegotowanej wodzie przez kilka godzin (3 szklanki wody na 100 g migdałów). Zmiksować blenderem i przecedzić przez sitko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz