Składniki:
(na 3 porcje)
- kasztany jadalne: ok. 0,5 kg
- kakao: 3 łyżeczki
- miód: 2 łyżeczki
- daktyle suszone: 4 szt.
- mleko roślinne (np. kokosowe): 3/4 szklanki
Wykonanie:
1. Kasztany naciąć na wierzchołkach. Następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 20 minut.
2. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupiny.
3. Daktyle namoczyć w mleku roślinnym, aby nieco rozmiękły.
4. Zmiksować kasztany blenderem wraz z pozostałymi składnikami, stopniowo dolewając mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Można podawać jako deser (u mnie z bananem i suszonymi figami). Świetnie nadaje się też jako posiłek potreningowy.
Krem z kasztanów dostarcza: witaminy B1, B6, C, kwas foliowy oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedź i potas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz