piątek, 15 stycznia 2016

"Makaron" buraczkowy z mięsem mielonym i pieczarkami


 
 
Składniki:
(na 1 porcję)
 
- burak: 50 g (1/2 średniej szt.)
- cukinia: 60 g (1/4 szt.)
- marchew: 26 g (1/3 szt.)
- masło klarowane: 1 łyżeczka
- łyżeczka octu jabłkowego
 
- mięso mielone: 160 g
- pieczarki: 70 g (5 szt.)
- cebula: 50 g (1/3 szt.)
- masło klarowane: 1 łyżeczka
- ser np. Sao Jorge: 10 g
- sól himalajska, biały pieprz, cząber, kolendra
 
 
Wykonanie:
 
1. Warzywa potnij na paseczki obieraczką lub maszynką do robienia makaronu z warzyw.
 
2. Rozpuść masło klarowane na patelni, wrzuć warzywa, dodaj sól i ocet, duś ok. 10 minut, aż "makaron" będzie dość miękki.

 3. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj mięso mielone i przyprawy. Dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem, aż całość zmięknie.
 
4. Ułóż na talerzu warzywny makaron i mięso, a z wierzchu posyp kawałkami sera.
 
 

1 porcja ma ok. 480 kcal, białko 35 g, tłuszcz 35 g, węglowodany 14 g, błonnik 4,9 g.

Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, foliany, D

Składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz