Pyszna i bardzo sycąca kompozycja, która doskonale sprawdzi się także jako posiłek na wynos.
Składniki:
(na 1 porcję)
- awokado: 1/4 dużej sztuki
- rukola: garść
- jajo kurze: 1szt.
- suszone pomidory odsączone z oleju: 2 duże szt.
- pomidorki koktajlowe: 2 szt.
- kiełki lucerny: 1 łyżka
- sezam niełuskany: 1 łyżeczka
- sól himalajska, pieprz czarny
- oliwa lub olej rydzowy: 1 łyżka
lub kawałek dobrego sera niepasteryzowanego, który można roztopić w rondelku i polać nim sałatkę zamiast oleju - u mnie 40 g sera Sao Jorge (2 plastry)
1 porcja sałatki (wersja z serem) ma ok. 407 kcal, białko: 20 g, tłuszcz: 31 g, węglowodany: 17 g, błonnik: 5,1 g.
Wersja z oliwą (bez sera) ma ok. 348 kcal, białko 11 g, tłuszcz: 29 g, węglowodany: 16 g, błonnik: 5,1 g.
Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, foliany, C, E.
Składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz