Taki przysmak może się przydać jako deser na przykład na wielkanocnym stole :-)
Składniki:
Biała warstwa
- mleczko kokosowe z puszki (uwaga na skład): 500 ml
- żelatyna: 2 łyżki
- ksylitol: 2-3 łyżki
- naturalny ekstrakt z wanilii: 2-3 kropelki
Polewa czekoladowa
- olej kokosowy: 4 łyżki
- kakao gorzkie: 3 łyżki
- daktyle świeże: 5-6 szt.
Wykonanie:
1. Mleczko przelewamy do garnuszka i podgrzewamy.
2. Do gorącego mleczka dodajemy ksylitol, żelatynę oraz ekstrakt wanilii i dokładnie miksujemy blenderem.
3. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę i odstawiamy w chłodne miejsce, aby przestygło. Następnie wkładamy do lodówki na około 40 minut.
4. Gdy masa stężeje, przygotowujemy polewę czekoladową: olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i drobno posiekane daktyle. Dokładnie mieszamy.
5. Piankę smarujemy polewą czekoladową i ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
6. Kroimy ptasie mleczko nożem na kształt czekoladek.
4. Gdy masa stężeje, przygotowujemy polewę czekoladową: olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i drobno posiekane daktyle. Dokładnie mieszamy.
5. Piankę smarujemy polewą czekoladową i ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
6. Kroimy ptasie mleczko nożem na kształt czekoladek.
1 czekoladka (10 g) dostarcza: ok. 38 kcal, 1,2 g białka, 2,9 g tłuszczu, 2,1 g węglowodanów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz