poniedziałek, 12 maja 2014

Batoniki musli


Ciasteczka z płatków owsianych są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a to dla mnie najważniejsze, ponieważ nie mam cierpliwości do bardziej skomplikowanych wypieków ;-)  Za każdym razem robie je w nieco innej wersji. Można tak kombinować bez końca. Takie batoniki świetnie nadają się jako przekąska do pracy lub na uczelnię (wtedy nie kuszą nas te z automatu ;-)), czy też na podwieczorek do kawy. Ale uwaga: bardzo szybko znikają ;-) Lepiej odrazu schować kilka do pudełka na "czarną godzinę" :P


Składniki:
(na ok. 20 sztuk)

- mąka pszenna Graham: 3/4 szklanki
- mąka pszenna typ 650: 3/4 szklanki
- * mieszanka musli 5 zbóż (płatki jęczmienne, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki gryczane, płatki pszenne): 3/4 szklanki
- płatki owsiane pełnoziarniste: 1/2 szklanki
- wiórki kokosowe: 2 łyżki
- ziarna słonecznika: 2 łyżki
- żurawina suszona: 2 łyżki
- soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
- sól: szczypta

- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- miód: 3-4 łyżki
- mleko: 4 łyżki
- jajo: 1 szt.


* można zastąpić samymi płatkami owsianymi lub innymi


Wykonanie:

1. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki.

2. Następnie dodajemy składniki mokre (oliwa, miód, mleko, jajo) i bardzo dokładnie mieszamy łyżką.

3. Układamy na papierze do pieczenia, formując kształt podłużnego batonika (lub inny). 

4. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Jeden batonik (ok. 40 g) ma ok. 105 kcal i dostarcza: błonnika, NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, wit. E oraz składniki mineralne: fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz