Składniki:
(na 2 porcje)
- pierś z kurczaka: ok. 200 g
- śliwki suszone: 5-6 szt.
- sól: ok. 1/3 łyżeczki
- majeranek, tymianek, oregano, papryka słodka, czosnek suszony: szczypta
- musztarda: 1 łyżeczka
- woda: 1 łyżeczka
Wykonanie:
1. Najpierw robimy marynatę: mieszamy w miseczce wszystkie przyprawy i musztardę razem z wodą.
2. Pierś z kurczaka opłukujemy wodą, osuszamy i nacinamy w środku, robiąc tzw. kieszonkę. Do kieszonki wkładamy suszone śliwki.
3. Kurczaka smarujemy z zewnątrz marynatą.
4. Wkładamy do rękawa i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Kurczak przyrządzony w ten sposób może posłużyć także na zimno jako wędlina do kanapek. Dzisiejsza propozycja podania to kolacja z nieco zmodyfikowaną sałatką grecką:
Składniki:
(na 2 duże porcje)
- ser Feta: 100 g
- mix sałat: 3 garście
- pomidorki cherry: 12 szt
- ogórek: 1/5 szt.
- czerwona cebula: kilka plastrów
- natka pietruszki: 1 łyżka (posiekanej)
- kukurydza konserwowa: 2 łyżki
Sos:
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- bazylia, pieprz ziołowy: 1/2 łyżeczki
- ocet winny/ sok z cytryny: 1 łyżeczka
- woda: 1 łyżeczka
Wykonanie:
1. Pomidorki przekrajamy na pół, ogórka i cebulę kroimy w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser Feta kroimy w grubą kostkę.
2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Dzisiejsze danie dostarcza dużo: wit. A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.
- Jest to posiłek niskokaloryczny (ok. 400 kcal), ale wysokobiałkowy, dlatego polecam go raczej osobom ćwiczącym (lub innym ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko). Dodatkowo należy spożyć porcję węglowodanów złożonych, np. grzanki z chleba razowego/ ryż/ kasza/ makaron pełnoziarnisty.
- Aby obniżyć zawartość białka w tym posiłku, należy przyrządzić sałatkę bez sera Feta i/lub zjeść mniejszą porcję mięsa.
- Uwaga! Ser Feta zawiera także sporo sodu. Jest niewskazany dla osób z nadciśnieniem. Można go zastąpić np. serem Mozzarella, który zawiera o połowę mniej sodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz