Prosta, szybka, pełna witamin...w sam raz na wiosenne kanapki :-)
Składniki:
- dojrzałe (miękkie) awokado: 1 szt.
- groszek mrożony/ konserwowy: 1/2 szklanki
- czosnek: 1 ząbek
- ziarna słonecznika: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 1-2 łyżki
- sól, pieprz czarny i/lub biały
Wykonanie:
1. Słonecznik prażymy krótko na suchej patelni, aż lekko się zarumieni.
2. Awokado myjemy, przekrajamy na pół i przekręcamy połówki, tak jak byśmy otwierali słoik, usuwając w ten sposób pestkę ze środka.
3. Następnie awokado cieniutko obieramy ze skóry. Odrazu po obraniu kroimy na kawałki, wrzucamy do miksera i skrapiamy sokiem z cytryny (to ważne, żeby awokado nie sciemniało), po czym dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
4. Smarujemy na kanapki! ;-) (A resztę przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce.)
4. Smarujemy na kanapki! ;-) (A resztę przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce.)
- Awokado zawiera sporo tłuszczu, ale jest to tłuszcz pożądany w naszej diecie.
- Dzięki dużej ilości potasu owoc ten reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
- Luteina i zeaksantyna występujące w awokado to związki, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chronią przed zaćmą.
- Antyoksydanty (witaminy A, C, E) działają przeciwnowotworowo i odmładzająco.
- Ciekawostką jest fakt, że awokado ułatwia przyswajanie likopenu (silny składnik antynowotworowy występujący w czerwonych warzywach) aż 4,5 razy! A więc warto łączyć awokado np. z pomidorami lub czerwoną papryką.
Pasta z awokado i groszku dostarcza dużą ilość: magnezu, potasu, fosforu, cynku, żelaza, miedzi, wit. C, E, B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego oraz błonnika. Nadaje się idealnie dla: osób z miażdżycą, nadciśnieniem, ze stłuszczeniem wątroby, z zaburzeniami lipidowymi, a także dla kobiet w ciąży (kwas foliowy w naturalnej postaci!!!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz