sobota, 10 maja 2014

Koktajl z selera naciowego i owoców


Z koktajlami jest trochę jak z pastami do kanapek...możemy zmiksować praktycznie wszystko na co mamy akurat ochotę ;-) Kombinacji jest niezliczenie wiele.

 Koktajl warzywno-owocowy jest opcją dla tych, którzy nie przepadają za sokami/koktajlami z samych warzyw. Posmak selera jest prawie niewyczuwalny, a jeśli ktoś nie zna składu koktajlu to prawdopodobnie nie zorientuje się, że jest tam jakieś warzywo ;-)


Składniki:
(na 2 szklanki)

- seler naciowy: 2 łodygi
- banan: 1 szt.
- ananas: 2 grube plastry
(zamiast ananasa można dodać inny kwaśny owoc np. kiwi, jabłko, pomarańcza, limonka)
- woda mineralna: 1 szklanka


Wykonanie:

1. Umyte owoce i selera kroimy na kawałki i wrzucamy do miksera. 

2. Dodajemy wodę i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 

3. Najlepiej podawać z kostkami lodu, wtedy koktajl jest bardziej orzeźwiający.



Duża szklanka koktajlu to zaledwie ok.100 kcal, a mieści się w niej mnóstwo witamin! Dzisiejszy koktajl dostarcza błonnika, witamin: B1, B2, B6, kwas foliowy, wit.C i E oraz składniki mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź.


Nie wiesz jak wykorzystać resztę selera? Tutaj sprawdź przepis na sałatkę z selerem naciowym 
i kurczakiem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz