czwartek, 8 maja 2014

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem



Kiedyś nie cierpiałam selera naciowego, a dziś... no cóż, do pewnych smaków trzeba po prostu dojrzeć ;-)


Składniki:

- mięso z piersi kurczaka: 200 g
- ryż brązowy: 100 g
- seler naciowy: 3 łodygi
- seler konserwowy: 1/2 słoika (ok. 70 g)
- kukurydza konserwowa: 1/2 puszki (ok.130 g)
- ananas świeży: 1/8 sztuki
- winogrona czerwone: 5 szt.
- jogurt naturalny: 2 łyżki
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- papryka słodka, papryka ostra, curry, imbir, gałka muszkatołowa


Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Jeśli mamy parowar, kurczaka i ryż gotujemy na parze. Jeśli nie, to gotujemy tradycyjnie w garnku. Po ugotowaniu ryż odstawiamy do ostygnięcia, a kurczaka obtaczamy w oliwie z odrobiną przypraw: papryka słodka, papryka ostra, curry, imbir, gałka muszkatołowa.

2. Seler naciowy kroimy w plasterki, ananasa obieramy i kroimy w kostkę, winogrona kroimy w ćwiartki.
(Świeży ananas potrafi być czasem bardzo kwaskowy, dlatego zrównoważyłam go słodkim winogronem).

3. Seler konserwowy i kukurydzę odsączamy z zalewy.

4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy jogurt naturalny, sól i pieprz i mieszamy. 

A teraz cieszymy się smakiem  potężnej bomby witaminowej! :-)

Seler naciowy to bardzo wartościowe warzywo. Ma właściwości odmładzające i oczyszcza organizm z toksyn, ponieważ zawiera dużo witaminy C i E. Jest także źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i cynku.

Dzisiejsza sałatka dostarcza dużą dawkę błonnika, witamin z grupy B, zwłaszcza B3, B6, kwas foliowy oraz potas, magnez, żelazo, cynk, miedź. Dlatego idealnie nadaje się dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji, dla osób z niedoborami, czy też sportowców. A tak na prawdę dla każdego, kto dba o zdrowie :-)




Nie wiesz jak wykorzystać resztę selera? Spróbuj pysznego koktajlu z selera naciowego i owoców! Przepis tutaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz