Składniki:
(na 20 szt.)
- kasza jaglana lub mąka jaglana (100 g)
- popping z amarantusa: 2 łyżki
- mąka ziemniaczana: 4 łyżki
- wiórki kokosowe: 3 łyżki
- banan: 1 szt.
- twaróg tłusty: 1 łyżka
- jajo kurze: 1 szt.
- woda: 1/3 szklanki
- olej kokosowy: 1 czubata łyżeczka
- jogurt grecki: 2 czubate łyżki
+ opcjonalnie do połowy ciasta dodać 1 łyżkę kakao
Wykonanie:
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną zmielić w młynku razem z amarantusem, aby powstała mąka. (Chyba, że macie gotową mąkę).
2. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi.
3. Banana zmiksować z wodą, jogurtem, twarogiem, olejem kokosowym i jajkiem.
4. Wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką porcje ciasta. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C. Najlepiej zjeść na ciepło, ale świetnie się sprawdzą także w podróży :-)
1 placek ma 66 kcal, 1,6 g białka, 2,5 g tłuszczu, 9,7 g węglowodanów, 0,7 g błonnika.
Placuszki jaglano-kokosowe dostarczają witaminy: A, B1, B2, B3, B6 oraz składniki mineralne: magnez, cynk, miedź, wapń, żelazo, fosfor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz