środa, 16 grudnia 2015

Bezglutenowe placuszki jaglano-kokosowe




Składniki:
(na 20 szt.)

- kasza jaglana lub mąka jaglana (100 g)
- popping z amarantusa: 2 łyżki
- mąka ziemniaczana: 4 łyżki
- wiórki kokosowe: 3 łyżki
- banan: 1 szt.
- twaróg tłusty: 1 łyżka
- jajo kurze: 1 szt.
- woda: 1/3 szklanki
- olej kokosowy: 1 czubata łyżeczka
- jogurt grecki: 2 czubate łyżki
+ opcjonalnie do połowy ciasta dodać 1 łyżkę kakao


Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną zmielić w młynku razem z amarantusem, aby powstała mąka. (Chyba, że macie gotową mąkę).

2. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi.

3. Banana zmiksować z wodą, jogurtem, twarogiem, olejem kokosowym i jajkiem.

4. Wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.

5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką porcje ciasta. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C. Najlepiej zjeść na ciepło, ale świetnie się sprawdzą także w podróży :-)

1 placek ma 66 kcal,  1,6 g białka,  2,5 g tłuszczu,  9,7 g węglowodanów,  0,7 g błonnika.

Placuszki jaglano-kokosowe dostarczają witaminy: A, B1, B2, B3, B6 oraz składniki mineralne: magnez, cynk, miedź, wapń, żelazo, fosfor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz