niedziela, 10 stycznia 2016

Chipsy z jarmużu


Chipsy z jarmużu dobre na każdą okazję. Mega chrupiące, a przy tym o wiele zdrowsze niż te ze sklepu.
 
 
Składniki:
 
- liście jarmużu (400 g)
- masło klarowane lub oliwa: 1-2 łyżki
- dowolne przyprawy, u mnie: sól, curry, czosnek, słodka papryka
 
 
Wykonanie:
 
1. Umyj i osusz liście jarmużu, oderwij twarde łodygi. Porwij liście na mniejsze kawałki.
 
2. Jarmuż skrop roztopionym masłem lub odrobiną oliwy, dodaj przyprawy (np. curry, czosnek, papryka) i wymieszaj.
 
3. Rozłóż jarmuż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 10 minut. Uważaj, aby się nie przypaliło.
 
4. Odczekaj kilka minut, aż chipsy przestygną... i już możesz chrupać :-)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz