czwartek, 19 maja 2016

Bułeczki niskowęglowodanowe z twarogiem

 
 
Bułeczki w smaku przypominają nieco grahamki. Zawierają dużo błonnika i są o wiele bardziej sycące w porównaniu do zwykłej zbożowej bułki.

 
 
Składniki:
(13 sztuk x 36 g)
- twaróg półtłusty mielony: 200 g
- jaja kurze: 2 szt.
- mąka kokosowa: 70 g (6 łyżek)
- słonecznik: 50 g (4 czubate łyżki)
- len mielony odtłuszczony: 25 g (2 łyżki)
- nasiona chia: 1 łyżka
- sól himalajska: 2/3 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- opcjonalnie dodatek innych ziaren np. sezam, mak, pestki dyni

 
Wykonanie:
 
1. Nasiona chia oraz słonecznik zmielić na mąkę (np. młynku do kawy).

2. W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Następnie dodać twaróg i jaja. Ponownie wymieszać.

3. Wyrobić rękami ciasto i odstawić na ok. 10 minut, po czym ponownie zagnieść.

4. Nastawić piekarnik na 200 st.C. Uformować z ciasta kształt małych bułeczek i ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 200 st.C.

1 mała bułeczka (36 g) ma ok. 81 kcal,  6,3 g białka, 4,8 g tłuszczu, 3,1 g węglowodanów, 3,2 g błonnika i dostarcza witaminy: B1, B2, B6, B12, foliany, E oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedź.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz