środa, 22 czerwca 2016

Frytki z kalarepy i sos z awokado


Zdrowa i łatwa do przygotowania przekąska dla małych i dużych :)  
 
 
Składniki:
(na 2 porcje)
 
- kalarepa: 1 duża szt.
- oliwa: 1 łyżeczka
- dowolne przyprawy np.: sól, curry, czosnek, tymianek, słodka papryka
 
Sos:
- awokado: 1 szt. (dojrzałe, miękkie)
- sok z cytryny: kilka łyżek
- czosnek: 1 duży ząbek
- sól himalajska, pieprz czarny
 
 
 
Wykonanie:

1. Kalarepę obrać ze skóry, pokroić w plastry, a następnie w cienkie słupki, jak frytki.
2. Kawałki kalarepy skropić oliwą i wymieszać z przyprawami.
3. Ułożyć frytki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 200 st.C.
4. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę. Następnie rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz