wtorek, 26 kwietnia 2016

"Racuchy" jabłkowe niskowęglowodanowe


 


Racuchy jabłkowe chodziły za mną od dłuższego czasu, ale nie sądziłam, że uda się przyrządzić je w wersji low-carb, bez glutenu, bez nabiału, bez cukru i bez drożdży. A jednak się udało i przyznam, że bardzo szybko zniknęły z talerza :D


Składniki
(ok. 22 sztuk x 30 g)
- *mąka kokosowa: 4 czubate łyżki
- len mielony odtłuszczony: 1 łyżka
- płatki jaglane: 2 łyżki
- ksylitol: 2 łyżeczki
- soda oczyszczona: szczypta (< 1/3 łyżeczki)
- cynamon, aromat waniliowy
- jabłko: 1 i 1/2  szt.
- banan: 1/2 szt.
- jaja kurze: 2 szt.
- mleko (np. kokosowe): ½ szklanki
- masło klarowane/olej kokosowy do smażenia: ok. 7 łyżeczek
 
 *po zrobieniu domowego mleka kokosowego zawsze zostaje mi sporo pulpy z wiórków kokosowych. Wykładam je wtedy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 st.C (ok. 1 godz.- zależy od ilości wiórków).  W ten sposób powstaje "mąka", którą można użyć np. do zrobienia racuchów. Gotową mąkę kokosową można także zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.
 
Wykonanie:

1. Wymieszać składniki sypkie. Dodać pokrojonego banana, wbić jaja i dodać mleko. Zmiksować masę blenderem.
2. Jabłko obrać ze skóry i pokroić w małe kawałeczki. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
3. Smażyć placuszki na złocisty kolor z dwóch stron.
 
1 "racuch" (30 g) ma ok. 60 kcal, 1,6 g białka, 4,2 g tłuszczu, 3,6 g węglowodanów, 1,3 g błonnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz