czwartek, 4 sierpnia 2016

Brownie bananowo-ryżowe

 
 
 
Pyszne, wilgotne i łatwe do przygotowania. A w dodatku bez glutenu, bez nabiału i bez cukru.
Kto się skusi? :)
 
 
 
Składniki:
 
- 4 mocno dojrzałe banany
- 2 szklanki ugotowanego ryżu Basmati
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- kawałek jabłka (ok. ¼ szt.)
- 150 g masła lub oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 jajo kurze



Wykonanie:
 
1. Ryż i kaszę ugotować w wodzie. Przełożyć do dużej miski, dodać pokrojone banany i jabłko (obrane ze skóry), jajko, ksylitol i roztopione masło.
 
2. Zmiksować całość blenderem. Następnie dodać kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz mąkę i skrobię. Dokładnie wymieszać blenderem.
 
3. Przelać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godz. i 15 min. w temp. 180 st.C. Na talerzu można udekorować np. malinami i borówkami.


Kawałek ciasta o masie 100 g ma 219 kcal i zawiera: 3,3 g białka, 26,1 g węglowodanów, 11,8 g tłuszczu oraz 1,6 g błonnika. Brownie dostarcza: wit. A, B6, magnez, żelazo,  miedź,  cynk, fosfor i potas. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz