Napiszę tylko tyle... To jest pyszne! :-)
Składniki:
( na 2 porcje)
- kasza jaglana: 1/2 szklanki (suchej kaszy)
- mleko (2 % tłuszczu): 1/2 szklanki
- sezam: 3 łyżeczki
- banan: 1 szt.
- dowolne owoce świeże lub z przetworów (np. maliny i śliwki ze słoiczka, winogrona świeże)
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną należy przepłukać wodą na sitku i sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy kaszę do wrzątku (1,5 szklanki) i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min.
2. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i studzimy.
3. Mieszamy w blenderze kaszę z mlekiem, bananem i sezamem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Przekładamy budyń do miseczki i dekorujemy owocami. Smacznego! :-)
Taki posiłek ma ok. 500 kcal i idealnie nadaje się na pierwsze lub drugie śniadanie (lub na deser w mniejszej ilości). ZASPOKAJA ON NAWET POŁOWĘ DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA MAGNEZ I WITAMINĘ B6!
Ponadto jest bogatym źródłem: żelaza, cynku, miedzi, potasu, wapnia, fosforu, witamin B1, B2, B3, B12, kwasu foliowego oraz NNKT i błonnika.
Kasza jaglana:
- to jedyna* kasza o właściwościach odkwaszających organizm
- zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich kasz
- zawiera krzemionkę, która poprawia stan włosów, skóry i paznokci
- zawiera ligniny. Jest to frakcja błonnika pokarmowego (obniża poziom cholesterolu, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych), która pełni też rolę antyoksydantów, które chronią przed rozwojem nowotworów.
- jest źródłem lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację
- jest lekkostrawna, ponieważ w porównaniu z innymi kaszami ma mało skrobii i dużo łatwoprzyswajalnego białka
- nie zawiera glutenu, może być spożywana przez osoby z nietolerancją lub alergią na gluten.
* właściwości lekko alkalizujące posiada też kasza gryczana
Kaszę jaglaną powinny spożywać zwłaszcza: osoby z anemią, z zakwaszonym organizmem, osoby z niedoborami, sportowcy, osoby intensywnie pracujące umysłowo, kobiety w ciąży i w okresie laktacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz