Miałam w planach zrobić hummus, ale zapomniałam kupić ciecierzycę... Dlatego na śniadanie powstała pasta ze składników, które akurat były pod ręką :-)
Składniki:
(na 1 pojemniczek, ok. 120 g)
(na 1 pojemniczek, ok. 120 g)
- soczewica czerwona: 3 łyżki (suchych nasion)
- sezam: 2 łyżki
- słonecznik: 2 łyżki
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- sól morska: 1/2 łyżeczki
- papryka słodka: 1/3 łyżeczki
- pieprz czarny: szczypta
Wykonanie:
Wykonanie:
1. Soczewicę wrzucamy do wrzątku (1 szklanka wody) i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut, po czym studzimy.
2. Miksujemy soczewicę w blenderze razem z pozostałymi składnikami.
3. Smarujemy na kanapki, a resztę chowamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce.
Pasta z soczewicy jest źródłem: błonnika, NNKT, witamin: B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego, E oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, fosforu i wapnia.
Pasta z soczewicy jest źródłem: błonnika, NNKT, witamin: B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego, E oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, fosforu i wapnia.
Soczewica czerwona:
- zawiera dużo łatwoprzyswajalnego białka, dlatego jest świetnym składnikiem diety dla wegetarian
- zawiera taniny- związki które mają działanie przeciwutleniające, antynowotworowe, antybakteryjne (przeciwdziałają próchnicy i pomagają utrzymać prawidłową mikroflorę jelit)
- dzięki zawartości błonnika daje uczucie sytości na długo, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu
- jest źródłem wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego).
Tutaj możesz sprawdzić jakie właściwości prozdrowotne ma sezam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz