Bardzo aromatyczna i pożywna zupa. Pomidorowe szaleństwo :)
Składniki:
(na 4 duże porcje)
- ciecierzyca sucha: 1 szklanka (ok. 180 g)
- pomidory: 3 duże szt.
- cebula: 1 szt.
- marchew: 1 szt.
- por: 1/2 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- przecier pomidorowy: 3 łyżki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- sól morska, pieprz czarny, bazylia, tymianek, pieprz cayenne, czosnek
- woda: 1 litr
+ grzanki:
- czerstwy chleb razowy: 4 kromki
(lub chlebek bezglutenowy/wafle kukurydziane/ryżowe)
(lub chlebek bezglutenowy/wafle kukurydziane/ryżowe)
- słonecznik: 2 łyżki
Wykonanie:
1. Ciecierzycę najlepiej namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odsączamy, wrzucamy do wrzątku (1 litr) i gotujemy ok. 20 minut.
2. Cebulę, czosnek i pora kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.
3. Pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię. Dodajemy także przecier pomidorowy i przyprawy (zwłaszcza sporo bazylii) i dusimy pod przykryciem.
4. Marchew kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do garnka z ciecierzycą.
5. Kiedy marchew i ciecierzyca są już miękkie, dodajemy do garnka zawartość patelni, mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut.
6. Na suchą rozgrzaną patelnię kruszymy chleb razowy. Po kilku minutach dorzucamy jeszcze ziarna słonecznika i prażymy, aż słonecznik się lekko zarumieni.
7. Nalewamy zupę do talerza, posypujemy grzankami i ziarnami; można udekorować świeżymi listkami np. bazylii (ja użyłam rukoli).
Jedna porcja zupy ma ok. 370 kcal i dostarcza dużo: antyoksydantów (likopen), błonnika, NNKT, witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź.
- dostarcza błonnika, który reguluje pracę jelit i pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała
- obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność organizmu
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Ciecierzyca:
- jest źródłem białka, które składem aminokwasów jest podobne do białka zwierzęcego, dlatego świetnie nadaje się dla wegetarian
- zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza B6 i B9 (z tego względu pomaga leczyć bóle głowy)
- jest źródłem: fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku
- dostarcza błonnika, który reguluje pracę jelit i pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała
- obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność organizmu
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz