środa, 23 lipca 2014

Deser jaglano-borówkowy


Na upał w sam raz :-)

Składniki:
(na 2 porcje)

- kasza jaglana: 1/3 szklanki
- borówka amerykańska: 1 szklanka
- banan: 1 szt.
- brzoskwinia: 1 szt.
- jogurt naturalny: 4 łyżki


Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną należy sparzyć wrzątkiem i przepłukać wodą na sitku, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy kaszę do wrzątku (1 szklanka wody) i gotujemy ok. 10 min. 

2. Przestudzoną kaszę mieszamy (lub miksujemy blenderem) z jogurtem i bananem pokrojonym w plastry. 

3. W naczyniu układamy warstwami kaszę, borówki i brzoskwinię pokrojoną w kostkę. 

4. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż się schłodzi. Smacznego :-) 


Porcja deseru ma ok. 250  kcal i dostarcza: NNKT, błonnik, witaminy:  A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź.


Borówka wysoka (amerykańska):

- jej owoce zawierają dużo witaminy A, a także witaminy: B1, B2, B3 oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo 

- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają występowaniu nowotworów, miażdżycy i chorób serca oraz zmniejszają poziom "złego" cholesterolu (LDL) we krwi i zwiększają poziom "dobrego" (HDL)

- substancje w niej zawarte wzmacniają i oczyszczają naczynia krwionośne oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- usprawnia pamięćpoprawia funkcjonowanie układu nerwowego, opóźnia procesy starzenia
- działa regenerująco na narząd wzroku
- ma dobry wpływ na wygląd skóry
- zawiera związki zwane proantocyjanidami, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych, gdyż zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz