Tym razem dynia w słodkiej odsłonie. Ciasto o pięknym aromacie piernikowym, czyli to co lubię :-)
Składniki:
(na keksówkę)
"suche":
- mąka kokosowa: 1 szklanka
- mąka jaglana: 1 szkl.
- mąka gryczana: 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- ksylitol: 3/4 szklanki
- cynamon: 1 łyżeczka
- imbir: 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
"mokre":
- miąższ dyni: 2 szklanki
- banan: 1 szt.
- olej kokosowy: 1/2 szklanki
- jaja: 3 szt.
Polewa:
- gorzka czekolada: 1 tabliczka (100 g)
Wykonanie:
1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
3. Dynię obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Miąższ ucieramy na tarce o drobnych oczkach.
4. Do miski dodajemy składniki mokre i dokładnie mieszamy łyżką.
5. Przekładamy do foremki i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C.
6. Po upieczeniu ciasta przygotowujemy polewę: W garnuszku, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i od razu po przyrządzeniu smarujemy polewą wierzch ciasta.
Porcja ciasta dyniowego (100 g) ma ok. 270 kcal i dostarcza: błonnika, NNKT, witaminy: A, D, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź.
Tutaj sprawdź jakie właściwości ma dynia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz