Sezon na dynię wciąż trwa i na prawdę warto z tego korzystać. Zwłaszcza, że można wyczarować taką oto pyszną bombę witaminową. Skórka po upieczeniu jest miękka i jadalna. Danie znika z talerza w całości ;-) Polecam!
Składniki:
(na 2 porcje)
- dynia: 1 mała szt. (moja ważyła ok. 1,3 kg)
- soczewica*: 1/2 szklanki (100 g)
- pomidory: 2 duże szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- natka pietruszki: 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki
- sól morska, pieprz czarny
- papryka słodka, chilli, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, czosnek
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- ser Cheddar: 40 g
* ja użyłam zielonej soczewicy, ale czerwona jak najbardziej też by pasowała
1. Dynię myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół, łyżką wyciągamy pestki i miąższ**. Wstawiamy wydrążoną dynię do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 20 minut.
2. Soczewicę wrzucamy do wrzącej osolonej wody (1 szklanka) i gotujemy ok. 20-30 minut, aż całkowicie wchłonie wodę. (W przypadku czerwonej soczewicy czas gotowania jest krótszy).
3. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy lekko na oliwie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
4. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę. Całość dusimy jeszcze kilka minut mieszając co jakiś czas.
5. Dynię wyciągamy z piekarnika. Można ewentualnie wydrążyć resztę
miąższu, aby starczyło miejsca na farsz. Nakładamy farsz do wnętrza dyni, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15
minut w temperaturze 180 st. C.
6. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
** Miąższu oczywiście nie wyrzucamy! Przyda się on do przygotowania innych potraw. Sprawdź przepis na zupę krem z dyni oraz ciasto dyniowe.
Porcja tego dania ma ok. 450 kcal i dostarcza dużo: NNKT, błonnika, witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składników mineralnych: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź.
Właściwości dyni możesz sprawdzić tutaj.
Właściwości zielonej soczewicy możesz sprawdzić tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz