Jeśli komuś zostały jeszcze jakieś resztki dyni, to polecam wykorzystać je do tych pysznych placuszków. Znikają w mig! :-)
Składniki:
(na ok. 25 szt.)
- płatki owsiane bezglutenowe (lub mąka owsiana): 1 szklanka
- otręby gryczane: 2 łyżki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sól himalajska: szczypta
- *puree z pieczonej dyni: 1 duża szklanka
- jajo: 1 szt.
- twaróg chudy: 3 łyżki
- jogurt naturalny: 2 łyżki
- olej kokosowy (ewentualnie masło klarowane): ok. 2 łyżki do smażenia
* ja użyłam kawałki dyni wcześniej upieczone 15 minut w temp. 180 st.C i zamrożone
Wykonanie:
1. Mieszamy w misce wszystkie suche składniki.
2. Następnie dodajemy wszystkie składniki mokre i miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej jogurtu/mleka/wody.
3. Nakładamy masę łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Można podawać np. z domową konfiturą, z owocami, z cynamonem lub zmielonym na puder ksylitolem.
Smacznego :-)
Jeden placuszek ma ok. 45 kcal. Placuszki z dyni mają dużo: błonnika, witamin: A, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składników mineralnych: magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, potas, wapń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz