czwartek, 18 grudnia 2014

Puszyste placuszki dyniowe


Jeśli komuś zostały jeszcze jakieś resztki dyni, to polecam wykorzystać je do tych pysznych placuszków. Znikają w mig! :-)




Składniki:
(na ok. 25 szt.)

- płatki owsiane bezglutenowe (lub mąka owsiana): 1 szklanka
- otręby gryczane: 2 łyżki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sól himalajska: szczypta

- *puree z pieczonej dyni: 1 duża szklanka
- jajo: 1 szt.
- twaróg chudy: 3 łyżki
- jogurt naturalny: 2 łyżki
- olej kokosowy (ewentualnie masło klarowane): ok. 2 łyżki do smażenia

ja użyłam kawałki dyni wcześniej upieczone 15 minut w temp. 180 st.C i zamrożone

Wykonanie:

1. Mieszamy w misce wszystkie suche składniki.

2. Następnie dodajemy wszystkie składniki mokre i miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej jogurtu/mleka/wody.

3. Nakładamy masę łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. 

Można podawać np. z domową konfiturą, z owocami, z cynamonem lub zmielonym na puder ksylitolem.
 
Smacznego :-)

Jeden placuszek ma ok. 45 kcal. Placuszki z dyni mają dużo: błonnika, witamin: A, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz  składników mineralnych: magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, potas, wapń.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz