Czy majonez może być zdrowy? Owszem. Pod warunkiem, że jest zrobiony z fasoli :D
Świetnie nadaje się do sałatek, kanapek, jajek lub jako dip do warzyw. Można też zrobić np. wersję czosnkową lub ze słodką papryką. Polecam, u mnie szybko zniknął z lodówki :)
Składniki:
(na 1 średni słoiczek)
- fasola biała (piękny Jaś): 1,5 szklanki
- musztarda sarepska: 1-2 łyżeczki
- ocet jabłkowy: 1 łyżeczka
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub rydzowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub rydzowego
- sól himalajska, pieprz czarny
- woda (wywar po ugotowaniu fasoli)
Wykonanie:
1. Suchą fasolę namocz w wodzie przez noc. Następnie ugotuj ją (ok. 1 godziny) w lekko osolonej wodzie.
2. Po ostudzeniu zmiksuj fasolę z musztardą, octem i olejem oraz przyprawami. Co jakiś czas dolewaj trochę wywaru z gotowania fasoli, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. (U mnie nie wyszedł idealnie aksamitny, ponieważ akurat się spieszyłam i za krótko go miksowałam.)
3. Po przyrządzeniu schłodź i przechowuj w lodówce do tygodnia.
3. Po przyrządzeniu schłodź i przechowuj w lodówce do tygodnia.
Majonez z fasoli ma jedynie 230 kcal/100 g. Dla porównania zwykły majonez ma ok. 663 kcal/ 100 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz