wtorek, 6 stycznia 2015

Mix duszonych warzyw



Pełny talerz, pełny żołądek, pełno witamin...a to wszystko kosztem 120 kcal :-) Prawda, że się opłaca?

Składniki:
(na 1 porcję)

- brokuł: kilka różyczek
- bakłażan: 4 plastry
- cukinia: 4 plastry
- marchew: 1/2 szt.
- seler korzeniowy: kawałek
- por: kawałek
- sól himalajska, pieprz, oregano, tymianek, majeranek, czosnek, ostra papryka
- masło: 1 łyżeczka

Wykonanie:

1. Brokuła dzielimy na różyczki, bakłażana i cukinię kroimy w ćwiartki, marchew i pora kroimy w plastry, selera w słupki.

2. Dusimy wszystkie warzywa na maśle, dodając odrobinę wody. Dusimy tylko przez kilka minut, aby warzywa były al dente. W międzyczasie dodajemy też przyprawy. Gotowe!

Porcja takiego mixu ma ok. 120 kcal (czyli tyle co nic ;-)) i dostarcza dużo: błonnika, witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz