Składniki:
(na 1 porcję)
- cykoria: 1/2 małej szt.
- sałata: spora garść
- papryka czerwona: 40 g
- pomidor: 1/2 szt.
- cebula czerwona: 2 plastry
- natka pietruszki: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- ocet jabłkowy (lub sok z cytryny): 1 łyżeczka
- sezam: 1 łyżeczka
- filet z kurczaka: 100 g
- olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- sól himalajska, pieprz, słodka papryka, chili, oregano
Wykonanie:
1. Mięso kroimy w kostkę lub paseczki i gotujemy lub dusimy na odrobinie oleju. Dodajemy przyprawy.
2. Cykorię kroimy w plastry, paprykę i pomidora w kostkę, cebulę w piórka i siekamy natkę pietruszki. Sałatę rwiemy na kawałki.
3. Układamy na talerzu warzywa i kawałki mięsa. Polewamy oliwą oraz octem, posypujemy sezamem.
Porcja sałatki ma ok. 300 kcal i dostarcza: błonnika, witaminy: A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, wapń.
- wzmacnia odporność organizmu
- usprawnia metabolizm
- poprawia trawienie
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- pomaga regulować poziom cukru we krwi
- ma dużo przeciwutleniaczy
- wzmacnia włosy i paznokcie
- łagodzi podrażnienia skóry
- zwiększa wydzielanie mleka
u matek karmiących.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz