wtorek, 6 stycznia 2015

Sałatka z kurczakiem i cykorią


Składniki:
(na 1 porcję)

- cykoria: 1/2 małej szt.
- sałata: spora garść
- papryka czerwona: 40 g
- pomidor: 1/2 szt.
- cebula czerwona: 2 plastry
- natka pietruszki: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- ocet jabłkowy (lub sok z cytryny): 1 łyżeczka
- sezam: 1 łyżeczka

- filet z kurczaka: 100 g
- olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- sól himalajska, pieprz, słodka papryka, chili, oregano


Wykonanie:

1. Mięso kroimy w kostkę lub paseczki i gotujemy lub dusimy na odrobinie oleju. Dodajemy przyprawy.

2. Cykorię kroimy w plastry, paprykę i pomidora w kostkę, cebulę w piórka i siekamy natkę pietruszki. Sałatę rwiemy na kawałki.

3. Układamy na talerzu warzywa i kawałki mięsa. Polewamy oliwą oraz octem, posypujemy sezamem. 

Porcja sałatki ma ok. 300 kcal i dostarcza: błonnika, witaminy: A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, wapń.


   Cykoria:
  • wzmacnia odporność organizmu
  • usprawnia metabolizm
  • poprawia trawienie
  • obniża poziom cholesterolu we krwi 
  • pomaga regulować poziom cukru we krwi
  • ma dużo przeciwutleniaczy
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • łagodzi podrażnienia skóry
  • zwiększa wydzielanie mleka
    u matek karmiących.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz