sobota, 3 stycznia 2015

Sałatka z brokułem, jajkiem i kaszą gryczaną



Taką sałatkę można zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię jako lunchbox.

Składniki:
(na 1 porcję)

- kasza gryczana: 1/2 woreczka
- brokuł: kilka dużych różyczek
- pomidor: 1/2 szt.
- rukola: spora garść
- czerwona cebula: 1 plaster
-jajo ugotowane: 1 szt.
- pestki dyni: 1 łyżka

Sos:
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- czosnek: 1/2 ząbka
- sok z cytryny: 1 łyżka
- sól himalajska, pieprz czarny, słodka papryka, oregano, tymianek

Wykonanie:

1. Jajo gotujemy na twardo, brokuła oraz kaszę gotujemy al dente (najlepiej na parze).

2. Pomidora kroimy w kostkę, cebulę w piórka, jajo na ćwiartki.

3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Układamy na talerzu kaszę, rukolę i pozostałe warzywa oraz jajko. Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni.

Porcja sałatki  ma ok. 440 kcal i dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy, C, D, E oraz składników mineralnych: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź, wapń. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz