Taką sałatkę można zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię jako lunchbox.
Składniki:
(na 1 porcję)
- kasza gryczana: 1/2 woreczka
- brokuł: kilka dużych różyczek
- pomidor: 1/2 szt.
- rukola: spora garść
- czerwona cebula: 1 plaster
-jajo ugotowane: 1 szt.
- pestki dyni: 1 łyżka
Sos:
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- czosnek: 1/2 ząbka
- sok z cytryny: 1 łyżka
- sok z cytryny: 1 łyżka
- sól himalajska, pieprz czarny, słodka papryka, oregano, tymianek
Wykonanie:
1. Jajo gotujemy na twardo, brokuła oraz kaszę gotujemy al dente (najlepiej na parze).
2. Pomidora kroimy w kostkę, cebulę w piórka, jajo na ćwiartki.
3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Układamy na talerzu kaszę, rukolę i pozostałe warzywa oraz jajko. Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni.
Porcja sałatki ma ok. 440 kcal i dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy, C, D, E oraz składników mineralnych: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź, wapń.
Porcja sałatki ma ok. 440 kcal i dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy, C, D, E oraz składników mineralnych: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź, wapń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz