sobota, 3 stycznia 2015

Płatki jaglane z mango, jogurtem i wiórkami kokosowymi


Składniki:
(na 1 porcję)

- płatki jaglane (lub kasza jaglana): 4 łyżki
- mango: 1/3 szt. (ok.90 g)
- jogurt naturalny: 2 łyżki
- wiórki kokosowe: 1 łyżka
- gorzka czekolada (min.70 % kakao): 1 kostka


Wykonanie:

1. Płatki jaglane zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilkanaście minut (według instrukcji na opakowaniu). Jeśli zamiast płatków użyjemy kaszy, należy ją najpierw opłukać zimną wodą na sitku i przelać wrzątkiem, następnie wrzucamy kaszę do wrzątku (2 porcje wody na 1 porcję kaszy) i gotujemy ok. 15 minut, aż wchłonie wodę.

2. Ugotowane płatki lub kaszę polewamy jogurtem, posypujemy wiórkami kokosowymi oraz pokrojonym w kostkę mango. Opruszamy startą czekoladą.

Jedna porcja ma ok. 320 kcal i dostarcza: błonnika, witamin: C, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składników mineralnych: magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, potas, wapń. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz