środa, 7 października 2015

Tortilla z warzywami i polędwicą z kurczaka

Tortilla, którą Wam przedstawiam zawładnęła już niejednym podniebieniem...
Doskonale zaspokaja apetyt na "fast-fooda" ;-)  Spróbuj, a nie pożałujesz! :-)
Składniki:
(na 4 szt.)
Placki:
- mąka jaglana: 1 szklanka
- mąka owsiana: 1 szklanka
- sezam: 1 łyżka
- szczypta kurkumy i słodkiej papryki, szczypta soli
- ciepła woda: nieco ponad 1/2 szklanki (150 ml)
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
Nadzienie:
- fasolka czerwona konserwowa: 4 łyżki
- kukurydza konserwowa: 2 łyżki
- papryka czerwona: 1/2 szt.
- ogórek kiszony: 1 szt.
- sałata lodowa: kilka liści
- rukola: garść
- czerwona cebula: kilka plasterków
- domowa wędlina np. z piersi kurczaka: 4 plastry
Sos czosnkowy:
- twarożek grani naturalny: 200 g
- czosnek: 2 małe ząbki
- sól, pieprz
+ opcjonalnie ketchup ;-)



Wykonanie:
1. Wymieszaj mąkę z solą, przyprawami
i sezamem.
2. Dodaj ciepłą wodę i wymieszaj łyżką.
3. Dodaj olej i ponownie wymieszaj. Zagnieć rękami ciasto. W razie potrzeby posyp w trakcie zagniatania odrobiną mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.

4. Gotowe ciasto zawiń w folię
i odstaw na 15 minut. W tym czasie możesz przygotować składniki do nadzienia.

5. Po upływie 15 minut podziel ciasto na
4 części i porządnie rozwałkuj
każdą część, aż powstanie cienki placek o średnicy ok. 20 cm.

6. Smaż tortille z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni.
7. Umyj i poporcjuj warzywa (porwij sałatę na kawałki, ogórka i cebulę pokrój w plastry, a paprykę
w paseczki). Wędlinę również pokrój w paski.
8. Przygotuj sos: twarożek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
9. Ułóż na placku wszystkie składniki, polej sosem i zawiń tortillę. Od spodu owiń ją folią aluminiową (sos może wyciekać od spodu).
A teraz możesz cieszyć się smakiem! :-)

1 tortilla wraz z dodatkami ma ok. 407 kcal i dostarcza: błonnik, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy, C, E oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz