wtorek, 6 października 2015

Kotleciki z kabaczka


Imitacja kotletów mielonych dla tych którzy przepadają za mięsnym smakiem, ale także dla wegetarian. Dobre na obiad i do lunchboxa. Szybko znikają z talerza :-)



Składniki:
(na 18 szt.)

- kabaczek: spory kawałek, ok. 400 g
- por: 1/4 średniej szt.
- płatki jaglane: 3 łyżki
- otręby (u mnie gryczane): 1 łyżka
- mąka gryczana: 5 łyżek
- świeża natka pietruszki: 1 łyżka 
- sezam: 1 łyżka
- jajo: 1 szt.
- mleko (roślinne): 6 łyżek
- sól, pieprz, majeranek, cząber, oregano, słodka i ostra papryka

+ tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub smalec)

Wykonanie:

1. W dużej misce wymieszać płatki, otręby, mąkę i sezam. 

2. Kabaczka pokroić w plastry i usunąć ze środka pestki. Następnie pokroić go w drobną kostkę i wrzucić do miski z suchymi składnikami.

3. Posiekać pora i natkę pietruszki, dodać do reszty składników.

4. Wbić jajo, dodać mleko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać łyżką, aż konsystencja będzie pozwalała uformować kotleciki.

5. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać kotleciki łyżką na patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony (na złocisty kolor). 

1 kotlecik po usmażeniu (masa ok. 50 g) ma ok. 80 kcal i dostarcza witaminy: A, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor i selen.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz