niedziela, 24 kwietnia 2016

Chlebek niskowęglowodanowy z cukinią i marchewką

 
 
 
Jesteś na diecie niskowęglowodanowej i brakuje Ci chleba? Ten przepis może Ci ułatwić życie :-) Od teraz możesz przygotowywać kanapki bez obaw o zdrowie i sylwetkę. Niskowęglowodanowy, bogaty w błonnik, bez zbóż, bez glutenu. Chlebek jest prosty w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Idealna opcja jako przekąska do spakowania na wynos.
 
 
Składniki:
(na 1 bochenek o masie 700 g/ mała keksówka)
 
- jaja kurze: 4 szt.
- smalec gęsi: 2 łyżeczki
- cukinia: 1/2 średniej szt. (180 g)
- marchew: 1 mała szt. (80 g)
- *mąka kokosowa: 1 szklanka
- len mielony odtłuszczony: 1/3 szklanki
- pestki dyni: 2 łyżki
- słonecznik: 2 łyżki
- ocet: 1 łyżka
- soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
- sól himalajska: 1/2 łyżeczki
 
* po zrobieniu domowego mleka kokosowego zawsze zostaje mi sporo pulpy z wiórków kokosowych. Wykładam je wtedy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 st.C (ok. 1 godz.- zależy od ilości wiórków).  W ten sposób powstaje "mąka", którą można użyć np. do chlebka. Gotową mąkę kokosową można także zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.
 


Wykonanie:
 
1. Mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę kokosową, siemię lniane, sól, sodę oczyszczoną i pestki dyni.
 
2. Marchew obieramy ze skóry. Marchew i cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i dokładnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy odsączone warzywa do suchej masy.

3. Dodajemy składniki płynne: jajka, smalec, ocet i dokładnie mieszamy całość.

4. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, aby się rozgrzał.
 
5.  Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy słonecznikiem.
 
6. Pieczemy chebek 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu pozostawić uchylony piekarnik do ostygnięcia.

 
1 kromka (35 g) ma ok. 73 kcal, 4 g białka, 5 g tłuszczu, 3 g węglowodanów, 3,5 g błonnika.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz