środa, 6 kwietnia 2016

Sałatka wiosenna z pieczonym schabem i szpinakiem


Sałatka ma niewiele składników, ale za to mnóstwo witamin.


Składniki:
(na 1 porcję)
 
- pieczony schab: 4 plastry
- szpinak świeży: 2 garście
- ogórek: kilka plastrów
- rzodkiewka: 2 szt.
- rzeżucha
- czarnuszka
 
 
Sos:
 
- awokado: 1/4 szt.
- sok z cytryny: 1 łyżka
- czosnek: 1 mały ząbek
- jajo kurze: 1 szt.
- sól himalajska, pieprz czarny, słodka papryka
 
 
Wykonanie:
1. Szpinak umyj, osusz i ułóż na talerzu.

2. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w półplasterki. Schab pokrój w plastry. (Tutaj sprawdź przepis na pieczony schab).

3. Przygotuj sos: surowe jajo dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Awokado zmiksuj blenderem z surowym jajkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.

4. Całość posyp świeżą rzeżuchą oraz czarnuszką.


1 porcja sałatki ma ok. 300 kcal, 26 g białka, 20 g tłuszczu, 9,3 g węglowodanów, 3,5 g błonnika i dostarcza witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, E oraz składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor i wapń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz