wtorek, 20 maja 2014

Wiosenna sałatka ze szparagami


Sezon na szparagi trwa, więc i ja postanowiłam wykorzystać je w swojej kuchni. Pierwsza próba gotowania szparagów nie wyszła zbyt dobrze (były łykowate), natomiast druga poszła trochę lepiej. Dodałam to co akurat było pod ręką i powstała taka oto kompozycja, która okazała się całkiem smaczna, kolorowa i w dodatku bardzo zdrowa ;-)


Składniki:
(na 1 porcję)

- sałata karbowana: 4 liście
- szparagi białe: 5-6 szt.
- seler naciowy: ok. 1/3 łodygi
- suszone pomidory (w oliwie): 2-3 szt.
- pomidorek koktajlowy: 1 szt.
- kiełki lucerny: 1 łyżka
- ogórek: 2 plasterki
- rzodkiewka: 1 szt.
- jajo: 1 szt.
- sok z cytryny: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- sól morska, pieprz czarny 
- cukier: 1 łyżeczka

+ 2 ziarenka pieprzu do dekoracji ("oczy") i końcówka łodygi selera ("głowa" i "czułki")


Wykonanie:

1. Szparagi należy umyć i cieniutko obrać ze skóry (główkę zostawiamy nienaruszoną). Następnie odcinamy u dołu łodygi ok. 4 cm. 

2. Szparagi wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Najlepiej gotować je pionowo w wąskim wysokim garnku, tak aby główki wystawały ponad poziom wody (ponieważ główki są najdelikatniejsze i wystarczy im para wodna). Po 10 minutach należy sprawdzić widelcem czy szparagi są już miękkie. Jeśli nie, gotujemy jeszcze kilka minut. Jajo gotujemy na twardo.

3. Na talerzu układamy sałatę, szparagi, plastry jaja, suszone pomidory pokrojone w paseczki i warzywa pokrojone w plasterki. Posypujemy kiełkami. 

4. Polewamy z wierzchu oliwą, sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.

Porcja sałatki ma ok. 200 kcal i dostarcza: błonnik, NNKT, dużo witamin: A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy i składniki mineralne: magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, potas, wapń.


Szparagi: 

- zawierają mnóstwo: beta-karotenu, wit. C i E, witaminy z gr B (w tym bardzo dużo kwasu foliowego!), wit. K oraz potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź

- dzięki witaminie K zwiększają krzepliwość krwi

-  zawierają rutynę, która zapobiega pękaniu naczyń włosowatych

- zawierają przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki

- zawierają asparaginę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi, rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia pracę serca

- zawierają saponiny- są to związki moczopędne (dzięki czemu pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn) oraz przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

- są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, a więc są idealne dla osób odchudzających się.



Uwaga! Ze względu na wysoką zawartość puryn szparagi nie są zalecane osobom chorującym na dnę moczanową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz