środa, 28 maja 2014

Zapiekanka jaglano-amarantusowa ze śliwkami


W sam raz na podwieczorek lub drugie śniadanie. Smakuje na ciepło i na zimno. A jaka zdrowa! :-)


Składniki:
(na 1 keksówkę)

- kasza jaglana: 1 szklanka
- amarantus ekspandowany (tzw. popping): 1 szklanka
-  mleko (2 % tłuszczu): 1 szklanka
- cukier waniliowy: 2 łyżki (16 g)
- cynamon: 1 łyżeczka
- stewia sproszkowana: 2 łyżki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- śliwki (u mnie z kompotu): ok. 10 sztuk
- banan: 1/2 szt.
- jaja: 2 szt.


Wykonanie:

1.  Kaszę jaglaną należy przepłukać wodą na sitku i sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy kaszę do wrzątku (2 szklanki) i gotujemy ok. 10 min. 

2. Po tym czasie dodajemy: mleko, amarantus, cynamon, cukier waniliowy, stewię i banana pokrojonego w plasterki. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, mieszając. Następnie studzimy.

3. Do powstałej masy dodajemy jaja i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. 

4. Przekładamy masę do foremki, na wierzchu układamy śliwki. 

5. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 st. C.


Jedna porcja (1/5 całości) dostarcza ok. 260 kcal i dostarcza dużo błonnika, NNKT, witamin: A, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składników mineralnych: fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas, wapń



Amarantus:

  • jest nazywany zbożem XXI wieku, ponieważ jego nasiona pod względem zawartości najważniejszych składników odżywczych przewyższają inne zboża
  • zawiera bardzo dużo białka o wysokim stopniu przyswajalności, które jest  bardziej wartościowe od białka soi i mleka
  • to niezwykle bogate źródło: żelaza, wapnia, fosforu, potasu i magnezu
  • to cenne źródło skwalenu – związku, który jest składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry. Ma on działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, opóźnia proces starzenia się komórek, a także przeciwdziała powstaniu choroby niedokrwiennej serca
  • jest także źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze sporym udziałem kwasu γ-linolenowego (GLA), który jest rzadko spotykany w naturze. Wykazuje on działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, uelastycznia i nawilża skórę, chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych
  • zawiera dużo błonnika, który obniża poziomu cholesterolu, poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy
  •  jest lekkostrawny, ponieważ zawiera niezwykle drobną frakcję skrobi, dlatego świetnie nadaje się jako przekąska przed wysiłkiem fizycznym lub umysłowym
  • ma działanie przeciwmiażdżycowe, podwyższa poziom frakcji HDL we krwi (tzw. dobry cholesterol)
  • jest zalecany osobom z anemią, celiakią, kobietom w ciąży oraz w okresie połogu, sportowcom,  rekonwalescentom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami lipidowymi oraz dbającym o serce.

Kilka informacji o kaszy jaglanej znajdziesz: tutaj




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz