poniedziałek, 2 czerwca 2014

Owsianka z truskawkami i brzoskwinią


Nareszcie pojawiły się świeże truskawki :-)  Na miły początek dnia warto zafundować sobie taką porcję witamin :-)


Składniki:
(na 1 porcję)

- mleko (2 % tłuszczu): 1 szklanka
- płatki owsiane: 3 łyżki
- amarantus (popping): 1 łyżka
- truskawki: kilka sztuk
- brzoskwinia: 1/2 szt.
- migdały: 1 łyżka


Wykonanie:

1. Mleko należy zagotować razem z płatkami i amarantusem.

2. Migdały prażymy ok. 2-3 minuty na suchej patelni.

3. Całość przekładamy do miseczki i dodajemy owoce.


Porcja takiej owsianki ma ok. 370 kcal i dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składników mineralnych: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz