Tę zupę robię dość często. Jest prosta i zwyczajna, ale bardzo gęsta i pożywna.
Składniki:
(na 4 duże porcje)
- seler korzeniowy: 1/2 dużej szt.
- seler naciowy: 4 łodygi
- korzeń pietruszki: 1/2 szt.
- ziemniaki: 3 szt.
- marchew: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- por: 1 szt.
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- jogurt naturalny: 200 g
- woda: 1 litr
- listek laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 2 ziarenka
- sól morska, pieprz czarny, pieprz biały, czosnek
- czerstwy chleb razowy: 2 kromki
- ziarna słonecznika: 3 łyżki
- siemię lniane: 2 łyżki
Wykonanie:
Składniki:
(na 4 duże porcje)
- seler korzeniowy: 1/2 dużej szt.
- seler naciowy: 4 łodygi
- korzeń pietruszki: 1/2 szt.
- ziemniaki: 3 szt.
- marchew: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- por: 1 szt.
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- jogurt naturalny: 200 g
- woda: 1 litr
- listek laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 2 ziarenka
- sól morska, pieprz czarny, pieprz biały, czosnek
- czerstwy chleb razowy: 2 kromki
- ziarna słonecznika: 3 łyżki
- siemię lniane: 2 łyżki
Wykonanie:
1. Najpierw gotujemy bulion z warzyw: seler korzeniowy, pietruszkę i zieloną część pora kroimy w grube plastry, a marchew w całości wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.
2. Cebulę i białą część pora kroimy w plasterki i dusimy na oleju ok. 15 minut.
3. Ziemniaki kroimy w kostkę, a seler naciowy w plastry. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmujemy z niego marchew, listek laurowy i ziele angielskie, a dodajemy seler naciowy, ziemniaki oraz duszoną cebulę z porem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Studzimy zupę (jeśli jest taka potrzeba), dodajemy jogurt naturalny i dokładnie miksujemy w blenderze, aż powstanie krem. (Ja najpierw odcedziłam warzywa i miksowałam je z jogurtem, dolewając wywar do tego momentu, aż powstała pożądana konsystencja.).Przekładamy zupę ponownie do garnka i dodajemy przyprawy: sól, pieprz biały i czarny oraz czosnek suszony. Podgrzewamy.
5. Na suchą rozgrzaną patelnię kruszymy chleb razowy. Po kilku minutach dorzucamy jeszcze ziarna słonecznika i siemię lniane. Prażymy krótko, aż słonecznik się lekko zarumieni.
6. Nalewamy zupę do talerza i posypujemy grzankami i ziarnami.
Porcja takiej zupy (wraz z grzankami i ziarnami) ma ok. 300 kcal i dostarcza całą gamę witamin i składników mineralnych! Witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, miedź oraz błonnik i NNKT (zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3).
Nawet nie będę próbowała się rozpisywać komu poleciłabym taką zupę... jest tak zdrowa, że po prostu każdemu :-)
2. Cebulę i białą część pora kroimy w plasterki i dusimy na oleju ok. 15 minut.
3. Ziemniaki kroimy w kostkę, a seler naciowy w plastry. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmujemy z niego marchew, listek laurowy i ziele angielskie, a dodajemy seler naciowy, ziemniaki oraz duszoną cebulę z porem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Studzimy zupę (jeśli jest taka potrzeba), dodajemy jogurt naturalny i dokładnie miksujemy w blenderze, aż powstanie krem. (Ja najpierw odcedziłam warzywa i miksowałam je z jogurtem, dolewając wywar do tego momentu, aż powstała pożądana konsystencja.).Przekładamy zupę ponownie do garnka i dodajemy przyprawy: sól, pieprz biały i czarny oraz czosnek suszony. Podgrzewamy.
5. Na suchą rozgrzaną patelnię kruszymy chleb razowy. Po kilku minutach dorzucamy jeszcze ziarna słonecznika i siemię lniane. Prażymy krótko, aż słonecznik się lekko zarumieni.
6. Nalewamy zupę do talerza i posypujemy grzankami i ziarnami.
Porcja takiej zupy (wraz z grzankami i ziarnami) ma ok. 300 kcal i dostarcza całą gamę witamin i składników mineralnych! Witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, miedź oraz błonnik i NNKT (zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-3).
Nawet nie będę próbowała się rozpisywać komu poleciłabym taką zupę... jest tak zdrowa, że po prostu każdemu :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz