niedziela, 8 czerwca 2014

Sałatka z awokado i jajkiem


Im więcej kolorów na talerzu, tym zdrowiej! :-)


Składniki:
(na 1 porcję)

- awokado: 1/2 szt.
- rukola: 1 garść
- pomidorki koktajlowe: 3-4 szt.
- fasola konserwowa: ok. 120 g (1/3 puszki)
- czerwona cebula: 1 plaster
- szczypiorek: 1 źdźbło
- jajo: 1/2 szt.
- sezam: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sól morska, pieprz czarny


Wykonanie:

1. Jajo ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przeciąć na pół. 

2. Awokado przeciąć na pół, obrać ze skóry i skropić sokiem z cytryny. 

3. Ułożyć wszystkie składniki na talerzu według upodobania. Polać oliwą i sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli i pieprzu, posypać sezamem.


Porcja takiej sałatki ma ok. 320 kcal i dostarcza mnóstwo cennych składników takich jak: błonnik, NNKT, witaminy: A, C, D, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź.


Zobacz także: pasta z awokado i groszku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz