niedziela, 22 czerwca 2014

Sałatka z kalafiorem i awokado



Kolejna propozycja na lekkie, bardzo sycące danie, które przy okazji stanowi kombinację mega zdrowych składników!


Składniki:
(na 2 porcje)

- kalafior: 1/2 szt.
- awokado: 1 szt.
- marchew: 1 szt.
- kiełki czerwonej kapusty: 2 łyżki
- ryż pełnoziarnisty: (100 g)
- sok z cytryny: 2 łyżki
- pestki dyni: 2 łyżki

Dip:
- jogurt typu greckiego: 5 łyżek
- czosnek: 1 ząbek
- sól morska, pieprz czarny


Wykonanie:

1. Kalafiora dzielimy na różyczki, marchew kroimy w słupki i krótko gotujemy al dente (najlepiej na parze). 

2. Ryż również gotujemy al dente.

3. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy, aby się "przegryzło". 

4. Awokado obieramy ze skóry, kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.

5. Układamy na talerzu ryż, kalafiora, marchew i awokado. Posypujemy pestkami dyni i kiełkami czerwonej kapusty.

6. Polewamy sosem lub podajemy osobno. 


Porcja takiego dania ma ok. 420 kcal i dostarcza ogromną ilość: błonnika, NNKT, witamin: A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B7, B12, kwas foliowy oraz składniki mineralne: magnez (nawet połowa dziennego zapotrzebowania!), potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, miedź, jod, selen.


Kiełki czerwonej kapusty:
  • są cenione przede wszystkim za doskonałe właściwości antynowotworowe; zawierają związki sulforafan i indolkarbinol, które pobudzają organizm do produkcji enzymów przeciwnowotworowych 
  • działają odmładzająco dzięki wysokiej zawartości związków antyoksydacyjnych
  • wzmacniają odporność
  • wzmacniają układ nerwowy
  • wykazują działanie antymiażdżycowe
  • są świetnym źródłem wielu witamin i składników mineralnych.


To danie polecam szczególnie osobom zagrożonym lub zmagającym się z chorobą nowotworową oraz osobom z obniżoną odpornością organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz