wtorek, 22 lipca 2014

Zielona soczewica z warzywami


Nieskomplikowany, ale sycący obiad :-)


Składniki:
(na 2 porcje)

- zielona soczewica: 1 szklanka
- pieczarki: 6 szt.
- marchew: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- pomidor malinowy: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 łyżka
- rukola: garść listków
- sezam: 1 łyżka
- olej rzepakowy: 1 łyżka
- sól morska, pieprz czarny, pieprz biały


Wykonanie:

1. Soczewicę wrzucamy do wrzątku (2 szklanki wody) i gotujemy ok. 25 minut, aż wchłonie wodę.

2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 

3. Pieczarki i marchew kroimy w plastry, dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

3. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę, przyprawy oraz sezam i dusimy jeszcze przez chwilę. 

4. Układamy na talerzu, posypujemy natką pietruszki i rukolą, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę.


Porcja takiego dania ma ok. 470 kcal i dostarcza: NNKT, mnóstwo błonnika, witaminy: A, C, D, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź.


Zielona soczewica:

- jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu 

- zawiera dużo łatwoprzyswajalnego białka i węglowodanów oraz nienasycone kwasy tłuszczowe

- ma dużo błonnika, który reguluje pracę jelit

- zawiera fityniany, które chronią przed powstawaniem nowotworów

- pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom układu krążenia

- reguluje poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą

- pomaga redukować tkankę tłuszczową

- ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego i żelaza jest szczególnie zalecana kobietom w ciąży, osobom z anemią oraz sportowcom.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz