Nieskomplikowany, ale sycący obiad :-)
Składniki:
(na 2 porcje)
- zielona soczewica: 1 szklanka
- pieczarki: 6 szt.
- marchew: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- pomidor malinowy: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 łyżka
- rukola: garść listków
- sezam: 1 łyżka
- olej rzepakowy: 1 łyżka
- sól morska, pieprz czarny, pieprz biały
Wykonanie:
1. Soczewicę wrzucamy do wrzątku (2 szklanki wody) i gotujemy ok. 25 minut, aż wchłonie wodę.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
3. Pieczarki i marchew kroimy w plastry, dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
3. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę, przyprawy oraz sezam i dusimy jeszcze przez chwilę.
4. Układamy na talerzu, posypujemy natką pietruszki i rukolą, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę.
Porcja takiego dania ma ok. 470 kcal i dostarcza: NNKT, mnóstwo błonnika, witaminy: A, C, D, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź.
Zielona soczewica:
- jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu
- zawiera dużo łatwoprzyswajalnego białka i węglowodanów oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
- zawiera dużo łatwoprzyswajalnego białka i węglowodanów oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
- ma dużo błonnika, który reguluje pracę jelit
- zawiera fityniany, które chronią przed powstawaniem nowotworów
- pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom układu krążenia
- reguluje poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą
- pomaga redukować tkankę tłuszczową
- ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego i żelaza jest szczególnie zalecana kobietom w ciąży, osobom z anemią oraz sportowcom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz