Bardzo sycące danie i dobry sposób na przemycenie niektórych składników dla niejadków :-)
KOTLETY BURACZKOWE
Składniki:
(ok. 15 sztuk)
- buraki: 2 średnie szt.
- kasza jęczmienna wiejska: 3/4 szklanki (na sucho)
- kasza kukurydziana: 5 łyżek
- czosnek: 1 ząbek
- sól, pieprz czarny, majeranek, pieprz ziołowy
- sezam: 4 łyżki
- słonecznik: 3 łyżki
- tłuszcz kokosowy: 2 łyżki
+ garść roszponki skropiona odrobiną octu jabłkowego
+ kiełki słonecznika do dekoracji
Wykonanie:
1. Buraki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą na tyle miękkie, że da się wbić widelec. Następnie studzimy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Kaszę jęczmienną gotujemy ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie.
3. Ugotowaną kaszę mieszamy z buraczkami, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę kukurydzianą, przyprawy i mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kokosowy. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w ziarnach sezamu i słonecznika (lub po prostu mieszamy ziarna z masą), smażymy po kilka minut z obydwu stron.
PUREE Z BOBU
Składniki:
(na 2 porcje)
- bób: 500 g
- masło: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
Wykonanie:
1. Bób gotujemy ok.15 minut w lekko osolonej wodzie, po czym studzimy i obieramy z łupinek.
2. Bób mielimy dokładnie z dodatkiem masła, przypraw i soku z cytryny.
Gotowe!
Jeden kotlet buraczkowy ma ok. 100 kcal i zawiera: błonnik, NNKT, przeciwutleniacze (betaina), witaminy: A, C, D, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź.
Porcja puree z bobu ma ok. 190 kcal i dostarcza dużo: błonnika, witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź.
Składniki znajdujące się w burakach i w bobie mają działanie: krwiotwórcze, antynowotworowe, uelastyczniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu we krwi, leczą nadciśnienie tętnicze, są polecane dla kobiet w ciąży i dla osób z anemią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz