piątek, 28 listopada 2014

Chlebek jaglano-owsiany


Chlebek jest łatwy i szybki do przygotowania. Można kombinować z różnymi przyprawami, dzięki czemu prędko się nie znudzi. Dobrze się komponuje z hummusem lub inną pastą domowej roboty. Można go też wykorzystać jako grzanki do zupy lub sałatki. Jest bardzo sycący ze względu na dużą zawartość błonnika.

Składniki:
(na 15 kromek)

- kasza jaglana lub płatki jaglane: 1 szklanka
- płatki owsiane (lub mąka owsiana): 1 szklanka
- mąka żytnia pełnoziarnista: 1/2 szklanki
- pestki słonecznika: 2 łyżki
- siemię lniane: 1 łyżka
- sezam: 1 łyżka
- papryka słodka: 2 łyżeczki
- sól himalajska: 1/2 łyżeczki
- kurkuma: 1/2 łyżeczki
- ewentualnie ostra papryka, ząbek czosnku

- olej kokosowy: 1 łyżka
- woda: 1 szklanka

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną i płatki owsiane mielimy w młynku, aż powstanie mąka, a następnie mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami.

2. Dodajemy olej i pół szklanki wody i ręką wyrabiamy ciasto. Później stopniowo dolewamy resztę wody i dalej zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.

3. Masę rozwałkowujemy dokładnie na dużej blaszce do pieczenia i nacinamy nożem prostokąty lub kwadraty.

4. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st.C.

Jedna duża kromka (25 g) ma ok. 100 kcal i dostarcza dużo: NNKT, błonnika, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy,  oraz składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz