Chlebek jest łatwy i szybki do przygotowania. Można kombinować z różnymi przyprawami, dzięki czemu prędko się nie znudzi. Dobrze się komponuje z hummusem lub inną pastą domowej roboty. Można go też wykorzystać jako grzanki do zupy lub sałatki. Jest bardzo sycący ze względu na dużą zawartość błonnika.
Składniki:
(na 15 kromek)
- kasza jaglana lub płatki jaglane: 1 szklanka
- płatki owsiane (lub mąka owsiana): 1 szklanka
- mąka żytnia pełnoziarnista: 1/2 szklanki
- pestki słonecznika: 2 łyżki
- mąka żytnia pełnoziarnista: 1/2 szklanki
- pestki słonecznika: 2 łyżki
- siemię lniane: 1 łyżka
- sezam: 1 łyżka
- papryka słodka: 2 łyżeczki
- papryka słodka: 2 łyżeczki
- sól himalajska: 1/2 łyżeczki
- kurkuma: 1/2 łyżeczki
- ewentualnie ostra papryka, ząbek czosnku
- kurkuma: 1/2 łyżeczki
- ewentualnie ostra papryka, ząbek czosnku
- olej kokosowy: 1 łyżka
- woda: 1 szklanka
- woda: 1 szklanka
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną i płatki owsiane mielimy w młynku, aż powstanie mąka, a następnie mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami.
2. Dodajemy olej i pół szklanki wody i ręką wyrabiamy ciasto. Później stopniowo dolewamy resztę wody i dalej zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
3. Masę rozwałkowujemy dokładnie na dużej blaszce do pieczenia i nacinamy nożem prostokąty lub kwadraty.
4. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st.C.
Jedna duża kromka (25 g) ma ok. 100 kcal i dostarcza dużo: NNKT, błonnika, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy, oraz składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź.
Jedna duża kromka (25 g) ma ok. 100 kcal i dostarcza dużo: NNKT, błonnika, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy, oraz składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz