Nadszedł czas na intensywnie rozgrzewające dania... Zimą w naszej kuchni nie powinno zabraknąć świeżego imbiru :-)
Składniki:
(na 2 porcje)
(na 2 porcje)
- polędwiczki z kurczaka: 200 g
- ryż brązowy: 100 g
- marchew: 1 szt.
- pietruszka (korzeń): 1 mała szt.
- papryka czerwona: 1/3 szt.
- seler naciowy: 1/2 łodygi
- kalafior: kilka różyczek
- fasolka szparagowa (mrożona): ok. 100 g
- por: kilka plastrów
- świeży korzeń imbiru: 1 plaster (ok. 2 cm x 1 cm)
- sezam: 1 łyżka
- olej kokosowy: 1 czubata łyżka
- sól himalajska, papryka słodka, chili, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa
1. Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Mięso kroimy w kawałki i smażymy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz sezam, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut.
3. Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy na osobną patelnię posmarowaną olejem, dodajemy odrobinę wody i przyprawy. Dusimy ok. 10 minut.
4. Do warzyw dodajemy starty imbir, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
Jedna porcja ma ok. 440 kcal i dostarcza dużo: błonnika, NNKT, witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składniki mineralne: fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, miedź.
Imbir:
- działa rozgrzewająco, pobudza metabolizm
- działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo
- jest wykorzystywany w leczeniu przeziębienia, w bólu gardła, zapaleniu oskrzeli i płuc oraz
w stanach zapalnych stawów - wspomaga trawienie
- leczy migreny i mdłości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz