czwartek, 20 listopada 2014

Szybka przekąska do schrupania: słupki warzywne z dipem czosnkowym


Składniki:
- marchew: 1 szt.
- seler naciowy: 1 duża łodyga
(lub inne dowolne chrupiące warzywa np. kalarepka, papryka, rzodkiew, surowy kalafior)

Dip:
- jogurt naturalny: 100 g
- awokado: 2 plastry
- czosnek: 1/2 ząbka
- koper ogrodowy: 1 łyżka
- sól himalajska, pieprz czarny, słodka papryka


Wykonanie:

1. Warzywa myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w słupki.

2. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami, koperkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i awokado startym na tarce (jeśli jest bardziej twarde) lub rozgniecionym widelcem (jeśli jest miękkie).

I już błyskawiczna przekąska gotowa. Fajnie pochrupać coś zdrowego :-)

Porcja warzyw z dipem ma ok. 130 kcal i dostarcza: błonnik, NNKT, witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz składniki mineralne: jod, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz