sobota, 6 grudnia 2014

Mikołajkowe ciasteczka korzenno-kakaowe


Może przygotujecie swojemu Mikołajowi taką małą słodką niespodziankę ? ;-)

Składniki:

- płatki owsiane: 1 szklanka
- migdały: 1/2 szklanki
- kakao: 3 łyżki
- cynamon: 1 łyżeczka
- kardamon, gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
- sól himalajska: szczypta

- miód: 2 łyżki
- olej kokosowy: 1 łyżeczka
- świeży korzeń imbiru: 1 plaster (ok. 2 cm)
- woda: 1/3 szklanki


Wykonanie:

1. Płatki owsiane mielimy w młynku, ale niezbyt dokładnie.

2. Migdały siekamy lub też delikatnie mielimy.

3. Mieszamy wszystkie suche składniki, po czym dodajemy starty imbir i pozostałe składniki. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.

4. Rozwałkowujemy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy kształty foremką. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Jedno ciasteczko ma ok. 40 kcal i zawiera: błonnik, NNKT, witaminy: B1, B2, B3, B6 i E oraz składniki mineralne: magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, potas, wapń. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz