sobota, 3 stycznia 2015

Koktajl/deser z mrożonych truskawek i maślanki


Składniki:

- maślanka:150 ml
- truskawki mrożone: 150 g (1 szklanka)
- miód pszczeli: 1 łyżka 
- (żelatyna: 1 łyżeczka)
- posiekane migdały: 1 łyżeczka

Wykonanie:

Można zmiksować truskawki razem z maślanką jako koktajl lub przyrządzić dwuwarstwowy deser:

1. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości ciepłej wody.

2. Maślankę mieszamy z 1/2 łyżki miodu i połową ostudzonej żelatyny. Odstawiamy do lodówki.

3. Truskawki miksujemy z 1/2 łyżki miodu i żelatyny i ostrożnie wlewamy do naczynia z maślanką. Odstawiamy do lodówki, aby stężało.

4. Wierzch posypujemy lekko podprażonymi posiekanymi migdałami.

Jedna porcja ma ok. 200 kcal i dostarcza: błonnik, witaminy: B2, B6, B12, C, E oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz