Składniki:
- maślanka:150 ml
- truskawki mrożone: 150 g (1 szklanka)
- miód pszczeli: 1 łyżka
- (żelatyna: 1 łyżeczka)
- (żelatyna: 1 łyżeczka)
- posiekane migdały: 1 łyżeczka
Wykonanie:
Można zmiksować truskawki razem z maślanką jako koktajl lub przyrządzić dwuwarstwowy deser:
1. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości ciepłej wody.
2. Maślankę mieszamy z 1/2 łyżki miodu i połową ostudzonej żelatyny. Odstawiamy do lodówki.
3. Truskawki miksujemy z 1/2 łyżki miodu i żelatyny i ostrożnie wlewamy do naczynia z maślanką. Odstawiamy do lodówki, aby stężało.
4. Wierzch posypujemy lekko podprażonymi posiekanymi migdałami.
Jedna porcja ma ok. 200 kcal i dostarcza: błonnik, witaminy: B2, B6, B12, C, E oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz